Rīgas svētku viesi aktīvi interesējās par veselīgu pārtiku
Rīgas svētku ietvaros, 20.augustā „Garšas meistaru iela” pie Jēkaba Kazarmām, guva lielu piekrišanu Rīgas iedzīvotāju un pilsētas viesu vidū – pasākumu apmeklēja ap 10 000 cilvēku. Rīdzinieki un pilsētas viesi varēja izbaudīt un iegādāties gardu, veselīgu un kvalitatīvu pārtiku, kas audzēta atbilstoši dabas resursu saglabāšanas un ilgtspējīgas attīstības principiem.
Uldis Jansons, Pilsētas attīstības departamenta direktora p.i.: „Esam gandarīti, ka tik daudz rīdzinieku un galvaspilsētas viesu pievērsa uzmanību un apmeklēja veselīgam uzturam veltīto „Garšas meistaru ielu”. Ar šo pasākumu esam veiksmīgi uzsākuši Eiropas Savienības atbalstīto projektu, kas vērsts uz ilgtspējīgas attīstības veicināšanu”.
Līvija Paparinska, Tukuma rajona saimniecība „Liepas”: „Rīdzinieku interese par veselīgu uzturu un mūsu smilšērkšķiem bija pārsteidzoši liela! Patīkami, ka „Garšas meistaru ielā” bija pulcējušies gan restorāni, gan vietējie zemnieki un iedzīvotāji varēja baudīt ēdienus, kā arī iegādāties vietējos dārzeņus un gardumus. Arī paši iepazināmies un nodibinājām kontaktus, lai turpmāk vēl vairāk cilvēki varētu baudīt lauku labumus, ko gatavojam. Pasākumā tiešām valdīja pozitīva noskaņa un ir gandarījums par tik produktīvu pasākumu.”
Dana Gritāne, Garšu darbnīcas un Viesistabas Kazarmās vadītāja: „Vietējie ķirbji un tomāti dažādos ēdienos tika baudīti kopā ar informāciju par veselīgu uzturu. Mūsu darbnīcas apmeklētāji apbrīnoja garšas nianses tik ikdienišķiem produktiem, bet bērni nopietni darbojās graudu malšanas un pankūku dekorēšanas darbnīcās.”
Svētku apmeklētāji „Garšas meistaru ielā” ieguva informāciju par pārtikas bioloģisko daudzveidību, tās aizsargāšanu un tradīcijām. Bija lieliska iespēja satikt pārtikas audzētājus un ražotājus, nodibināt personiskos kontaktus un uzzināt kā no svaigiem produktiem pagatavot gardu maltīti. Sadarbībā ar biedrību „Slow Food Riga” bija noorganizēta gan vietējo produktu tirdzniecība, gan restorāni no vietējiem produktiem gatavoja ēdienus apmeklētājiem. Garšas darbnīcās bērni un pieaugušie varēja mācīties kā garšo labs ēdiens, kā arī būs iespēja iepazīties ar Madagaskaras vaniļas audzēšanas niansēm un nogaršot ēdienus ar vaniļu.
„Garšas meistaru ielas” pasākums tika organizēts Eiropas Savienības finansētā projektā 4CITIES4DEV: “Piekļuve labai, tīrai un taisnīgai pārtikai: pārtikas kopienu pieredze” ietvaros. Rīga kopā ar vadošo partneri – Turīnu (Itālija), kā arī ar Tours (Francija), Bilbao (Spānija) un starptautisko organizāciju „Slow Food International” 2 gadu laikā izglītos savus iedzīvotājus par pārtikas bioloģisko daudzveidību un katra patērētāja ietekmi uz globāliem procesiem.
Projektu realizē Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments sadarbībā ar biedrību „Slow Food Riga”.
RD Pilsētas attīstības departamenta
Sabiedrisko attiecību vadītāja Marija Ābeltiņa