Rīga Eiropas mobilitātes nedēļā aicina kopīgi pavadīt laiku pilsētvidē

Eiropas mobilitātes nedēļas laikā, kas daudzviet norisināsies no 16. līdz 22. septembrim, rīdzinieki aicināti izmantot videi draudzīgus pārvietošanās veidus, piedalīties izglītojošās diskusijās, “Mobilitātes rekorda” sasniegšanā Ģertrūdes ielā un Tvīda velobraucienā no Vidzemes līdz Āgenskalna tirgum.

Šā gada Eiropas mobilitātes nedēļas tēma ir “Kopīga publiskā telpa”, īpašu uzmanību pievēršot publiskajai telpai, kas urbānajā vidē sarūk, bet vienlaikus piedāvā sabiedrībai daudz ieguvumu – lielāku sociālo vienlīdzību, augstāku ceļu satiksmes drošību, mazāku troksni, mazāku gaisa piesārņojumu un labāku dzīves kvalitāti.

Tādēļ arī Rīgas pašvaldība ar saukli “Kopīga vide, kopīgs ceļš!” šajā nedēļā organizēs dažādus tematiskos pasākumus un diskusijas, lai pievērstu sabiedrības uzmanību mobilitātei, videi draudzīgiem pārvietošanās veidiem, kā arī tehnoloģijām un risinājumiem, ar kuru palīdzību var uzlabot pilsētvidi. Vienlaikus Eiropas mobilitātes nedēļā aicināti iesaistīties arī pilsētas uzņēmēji un organizācijas, aicinot savus klientus vai darbiniekus ikdienas gaitām izvēlēties videi draudzīgu pārvietošanās veidus – sabiedrisko transportu, velosipēdus, mikromobilitātes rīkus vai pārvietoties kājām.

“Mobilitātes nedēļa ir lieliska iespēja pievērst sabiedrības uzmanību dažādiem mobilitātes veidiem un videi, kurā tos izmantojam. Kopīga publiskā ārtelpa ietver ne vien parkus, skvērus un laukumus, bet arī ietves un ielas, ko izmanto gan rīdzinieki, gan pilsētas viesi. Šogad, ar tematisko pasākumu un diskusiju palīdzību, vēlamies publiskajai ārtelpai, sabiedriskajam transportam, veloinfrastruktūrai, mobilitātei un drošībai pievērst īpašu uzmanību, lai apzinātu jau paveikto un gūtu jaunas idejas, kā uzlabot vidi, kurā visi dzīvojam, mācāmies un strādājam. Aicinu rīdziniekus iesaistīties Mobilitātes nedēļas pasākumos un izvērtēt, ko katrs ar savu rīcību un attieksmi varam darīt, lai uzlabotu kopīgo publisko telpu,” aicina Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja Inese Andersone.

Eiropas mobilitātes nedēļas pasākumu programma Rīgā:

Pirmdien, 16. septembrī, Rīgas pilsētas arhitekta dienests prezentēs izstrādāto Rīgas ielu tipoloģijas rokasgrāmatu. Tā veidota kā praktisks rīks, kura galvenais uzdevums ir iedibināt vienotu kvalitātes standartu Rīgas ielu veidošanā. Rokasgrāmatā apkopoti principi un risinājumi funkcionāli līdzsvarotas un mūsdienīgas ielu telpas veidošanā, tādejādi kļūstot par noderīgu rīku visiem, kas ir iesaistīti Rīgas ielu telpas veidošanā jebkurā šī procesa stadijā – ceļu inženieriem, ainavu arhitektiem, arhitektiem, pilsētplānotājiem, kā arī ielu projektu pasūtītājiem — pašvaldības darbiniekiem. Prezentācija norisināsies Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un dizaina institūtā (116. auditorijā) no plkst. 14 līdz plkst. 15. Pasākumā aicināts piedalīties ikviens interesents.

Otrdien, 17. septembrī, norisināsies seminārs “Koptelpa – mobilitāte visiem” par pilsētas virzību uz Rīgas attīstības programmā izvirzītajiem ilgtspējīgas mobilitātes mērķiem. Semināra laikā eksperti sniegs gan vērtējumu par pašvaldības paveikto darbu, gan rekomendācijas tālākajām darbībām mērķu izpildes veicināšanai, kā arī informēs par aktualitātēm mobilitātes jomā. Pasākuma otrajā daļā plānota paneļdiskusija par mobilitātes ietekmi uz koptelpu, kā arī pasākuma dalībnieku iesaiste. Pasākumā aicināti piedalīties pašvaldības un nozares eksperti, nevalstisko organizāciju pārstāvji u.c. interesenti. Seminārs norisināsies “Koka Rīga” telpās, Krāsotāju ielā 12, no plkst. 10.00 līdz plkst. 14.00. Semināru varēs vērot tiešraidē Rīgas pašvaldības mājas lapā riga.lv, pašvaldības Facebook kontā @riga.lv un Pilsētas attīstības departamenta mājas lapā rdpad.lv. 

Trešdien, 18. septembrī, vebinārā “Rīga ripo” Rīgas pašvaldība informēs par paveikto un plānoto darbu veloinfrastruktūras attīstīšanai pilsētā, aktualitātēm mikromobilitātes rīku stāvēšanas zonu ieviešanā, kā arī par rezultātiem un secinājumiem, uzsākot cīņu ar ilgstoši novārtā atstātajiem velosipēdiem pilsētas centrā. Vebinārs norisināsies plkst. 17  tiešsaistē Rīgas pašvaldības “Facebook” kontā “Rīga attīstās” un, pieslēdzoties MS Teams programmai. 

19. septembrī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātnes un inovāciju centrā jau trešo gadu norisināsies “Viedo pilsētu konference”, kas pulcēs pašvaldību, tehnoloģiju uzņēmumu un akadēmiskās jomas pārstāvjus, lai diskutētu par nākotnes mobilitātes tehnoloģiju attīstību un spriestu, kādas iespējas un šķēršļus sevī ietver šādu tehnoloģiju testēšana pilsētvidē. Pasākuma laikā tiks demonstrēti dažādi inovatīvi mobilitātes risinājumi, tādējādi ieskicējot nākotnes vīziju mobilitātes tehnoloģiju inovāciju attīstībā un Latvijas mobilitātes ekosistēmas stiprināšanā. “Viedo pilsētu konferenci” organizē Rīgas Tehniskās universitātes Zinātnes un inovāciju centrs sadarbībā atvērto inovāciju kustību «VEFRESH», Rīgas domi un citiem sadarbības partneriem. Papildu informācija par konferenci un reģistrēšanās anketa pieejama šeit: https://fienta.com/lv/viedo-pilsetu-konference-2024

Piektdien, 20. septembrī, kad tradicionāli Eiropas mobilitātes nedēļas ietvaros norisinās “Diena bez auto”, Rīgas pašvaldība kopā ar SIA “Rīgas satiksme” aicina rīdziniekus un pilsētas viesus pārvietoties, izmantojot sabiedrisko transportu, velosipēdus vai citus videi draudzīgus pārvietošanās veidus.  Arī pilsētas uzņēmumi, pakalpojumu sniedzēji, sabiedriskās un nevalstiskās organizācijas aicinātas Eiropas mobilitātes nedēļā, īpaši šajā dienā, mudināt savus darbiniekus vai klientus neizmantot privātās automašīnas, bet ikdienas gaitām izvēlēties sabiedrisko transportu vai kādu no mikromobilitātes rīkiem. 

Sestdien, 21. septembrī Mobilitātes nedēļas noslēgumā norisināsies velobrauciens un rīdzinieki varēs iepazīt 24 mobilitātes veidus. Pēc vairāku gadu pārtraukuma 21. septembrī Rīgas ielās atgriežas Tvīda brauciens, kas šogad atzīmē 15 gadu jubileju. Rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti saposties tematiski klasiski, retro stilā, sapucēt savus velosipēdus un kopā brauciena laikā izbaudīt Rīgas ielas un pilsētas skaistākās vietas. Tvīda brauciens pārtop kā labdarības kustība, ar mērķi ne tikai veicināt cilvēku mobilitāti, bet ar parādes braucienu atbalstīt labus darbus. Arī šogad, ieskandinot Tvīda braucienu, sadarbībā ar Žaņa Lipkes memoriāla – Drosmes māju – 14. un 15. septembrī norisināsies īpašas labdarības velodarbnīcas SOS ciematu bērniem, kurās bērni kopā ar speciālistiem rūpīgi salabos 15 velosipēdus, kuri pēc tam paliks bērniem.

Šogad Tvīda maršruts sāksies Vidzemes tirgū. Brauciena maršruts vedīs caur Grīziņkalnu, Ģertrūdes ielu, Vecrīgu, Uzvaras un Arkādijas parkiem un noslēgsies Āgenskalna tirgū. Abās pasākuma vietās norisināsies dažādas izklaidējošas aktivitātes, muzikālie priekšnesumi, dalībnieki tiks apbalvoti īpašās nominācijās, CSDD veiks velosipēdu reģistrāciju u.c. aktivitātes. Pulcēšanās Vidzemes tirgū sāksies plkst. 14, brauciens sāksies plkst. 16 un noslēgsies Āgenskalna tirgū ap plkst. 17.00 – 17.30. Pasākuma noslēgums plkst. 18. Tvīda braucienu organizē Latvijas Veclaiku divriteņu klubs sadarbībā ar Rīgas pašvaldību.

Lai popularizētu dažādus ilgtspējīgus pārvietošanās veidus pilsētvidē, sestdien, 21.septembrī, pasākumā Ģertrūdes ielā rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti uzstādīt “Mobilitātes rekordu 2024”. Pasākuma vietā tiks izvietotas 24 izglītojošās un izzinošās stacijas, kurās paši mobilitātes rīku lietotāji stāstīs par plašo mobilitātes rīku klāstu, to vēsturi, rādīs paraugdemonstrējumus, aicinās piedalīties spēlēs un konkursos. Pasākuma galvenais notikums būs “Mobilitātes rekords 2024”,  jo vienkopus nelielajā Ģertrūdes ielas posmā 24 dažādos pārvietošanās veidus iepazīs un izmēģinās vismaz 2024 rīdzinieki un pilsētas viesi, tā pārliecinoties, ka mobilitāte var būt gan videi draudzīga, gan aizraujoša. Pasākums norisināsies no plkst. 12 līdz plkst. 18 Ģertrūdes ielas posmā no Tērbatas ielas līdz Brīvības ielai, tādēļ šis ielas posms šajā dienā būs slēgts satiksmei. Satiksmes ierobežojumi šajā ielas posmā tiks ieviesti 21. septembra plkst. 6 un ilgs līdz plkst. 24.

Detalizēta Eiropas mobilitātes nedēļas pasākumu programma Rīgā tiks publicēta pašvaldības mājas lapā riga.lv/mobilitate un interesenti tiek aicināti sekot līdzi aktuālajai informācijai.

Eiropas mobilitātes nedēļa ir Eiropas Komisijas izglītojošā kampaņa, kas katru gadu norisinās no 16. līdz 22. septembrim, ar mērķi veicināt iedzīvotāju izpratni par ilgtspējīgu mobilitāti pilsētās. Kampaņai ik gadu pievienojas arvien vairāk pilsētu, organizējot aktivitātes, kas vērstas uz sabiedrības uzvedības maiņu, izvēloties sabiedrisko transportu vai citus videi draudzīgus transporta risinājumus.

Eiropas mobilitātes nedēļas mērķis ir aicināt sabiedrību dažādot ikdienā izmantotos pārvietošanās līdzekļus, dodot priekšroku videi draudzīgākiem risinājumiem, tādējādi ne tikai mazinot satiksmes sastrēgumus un transporta izplūdes gāzu apjomu, bet arī uzlabojot iedzīvotāju dzīves kvalitāti, veicinot aktīvu mobilitāti un uz cilvēkiem vērstas infrastruktūras izbūvi.

0 Patīk
49 Skatīts

Komentēt

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.

Skip to content

Šīs mājaslapas pārzinis ir Rīgas valstspilsētas pašvaldības Pilsētas attīstības departaments, kontaktinformācija: elektroniskā pasta adrese: pad@riga.lv. Informējam, ka mājaslapā tiek izmantotas tehniskās sīkdatnes, lai identificētu tīmekļa vietnes lietotāju sesijas laikā, un analītiskās sīkdatnes, lai apkopotu apmeklētāju statistikas datus. Lietojot šo mājaslapu, Jums ir iespēja pieņemt mājaslapas sīkdatņu izveidošanu un iespēja atteikties no mājaslapas sīkdatņu izveidošanas (ja vien Jūsu pārlūkprogramma nav iestatīta nepieņemt sīkdatnes). Jums jāņem vērā, ja atspējosiet noteikti nepieciešamās sīkdatnes, tīmekļa vietne nevarēs darboties pilnvērtīgi. Attiestatīt savu piekrišanu sīkdatnēm iespējams sadaļā Sīkdatnes, kas atrodas mājaslapas kājenē. Papildus informācija par mājaslapas veidotajām sīkdatnēm apskatāma sadaļā Sīkdatnes

Sīkdatņu iestatījumi

Below you can choose which kind of cookies you allow on this website. Click on the "Save cookie settings" button to apply your choice.

Funkcionālās sīkdatnesOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

Statistikas sīkdatnesOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Sociālo mediju sīkdatnesOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

Reklāmas sīkdatnesOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

Citas sīkdatnesOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.